måndag 18 juli 2011

Tillväxt

Vi mätte våra karantän fiskar igår när Stefan kom hem från England. Jag var nyfiken eftersom jag har haft ansvaret över båda dammarna och vanligtvis är det Stefan som har tagit hand om karantär karet.
Nu när jag "fick lov" att ta hand om det roliga karet boundade jag lite extra med några av dem.
Speciellt "prutt-fiskarna".
Fiskarna som går i den stora nyansen bajsbrun (från gulaktig till brunaktig till gråaktig) är alltid först att möta upp. Andromeda är en favorit och hon gapar alltid efter mat. Hon är den fisken som har växt mest sen de kom hem. 12 cm på 2 månader är inte illa. Även Ozzy, som är en liten miniJaws, är såklart ett hjärtegryn. Ochibas är jag otroligt svag för och den här lilla kan man inte låta bli att älska. Han (eller hon) har växt 8 cm på 2 månader och ligger då på 1 cm i veckan i snitt. Visst är han söt? <3 


För skoj skull slängde jag ihop ett diagram för att se utveckligen på de två sista månaderna. Det roliga är att Kahlan har fortsatt att växa starkt ända sen hon kom hem som 22 cm i januari, medan Ironman har stannat av.

Isa showa har absolut inte samma växthastighet som de andra men de är också ett år äldre (nisai) fastän man inte kan tro det storleksmässigt. De fick en tuff start i livet hos handlaren och detta blir också ett test att se om det finns möjlighet att växa dem fastän de har tappat sitt första år. Vi miste faktiskt den ena av de tre inköpta. Inget synbart på den, allt såg ok ut, gälarna var fina, men de var väldigt smala när de kom hem och då förmodligen väldigt svaga.
Spermier kallade Stiff dem och vi lärde oss en läxa att köper man fisk långväga: ta hem dem om man inte kan kolla av dem med jämna mellanrum. Speciellt små billiga tosai som är sålda får inte prioritet nr.1 hos handlaren, inte hos denna i alla fall. Tyvärr handlar det säkert om värde på fisken och jag får ärligt erkänna att jag hade blivit mer ledsen och arg om det hade varit en fisk som kostade en nolla mer. Hemskt men sant. Men ärlighet varar längst, eller hur?

Ha en bra dag, solen verkar kämpa sig igenom molnen så det verkar lovande./MM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar