söndag 24 juli 2011

Regnet det bara öser ner.

Är detta den regnigaste sommaren på länge eller?
Det känns så i alla fall.
Ska man tänka positivt så är allt väldigt grönt och grannt och man slipper vattna men ska man trilla in på det negativa så är tyvärr också dammen grön och grann.
Är det allt detta regn tro? Monsunregn och tropisk hetta om vart annat?
Är det algernas himmelrike?


Kryptonitvatten? Än så länge inte frisimmande alger men det växer på väggar och botten och ger en grön hulknyans.
 Vi har justerat inne på filterdelen förra veckan och hoppas på lite mer flöde i filterna.
Sen om det blir bättre eller sämre, det får framtiden utvisa.
Vi har insett att en polygeiser inte är det rätta elementet i en skog. Dessa granbarr stoppar upp och vi har frusterade fått öppna upp och rensa och det är fan inget roligt jobb.
"Tack vare" granbarren så byggs även detta gröna klet och fiskbajs upp i filtert och även om filtert geysar som det ska, kan vi inte fluscha ut för där sitter granbarr ivägen.


Vanlig syn för mig fast Stiffs näsa brukar vara i dammen hos fiskarna....Fast här är näsan nära geggan. Gissa doften. :)
 Vi funderade på alternativ och visst, vi skulle kunna ta bort hela "silen" men om vi skulle behöva tömma filtert någon gång, då försvinner beadsen också....
Alternativ nr.2 är att sätta bypass på poligeysern och styra vattnet direkt till SQ-topparna eftersom vi stoppar upp hela den slingan när vi behöver pilla på poligeysern. Och efter detta året med tre öppningar så har vi insett att vi måste pilla granbarr imellanåt. :(
Alternativ nr.3 som vi valde var att styra om en av slingorna direkt in i en av SQ-topparna.
Då kan vi ha 1 slinga rullandes (vi har en tredje separat slinga också, den är igång såklart.) och vi hoppas att vi då kan öka flödet också i dammen.
Så vår viking poligeyser har numer enbart 1 horn. Fast vi tycker rördragningen blev ganska snygg för att vara lekmän.

Fiskarna verkar inte bry sig nämnvärt över vår förändring. Vi matar inte så mycket eftersom vi har stört i filterna mycket sista tiden men självklart behöver de något att jobba med. Så tiggande ögon och munnar möter upp.


Var är käket?????

Först till kvarn får mest. Passade på att mata när tjockisen var vid andra sidan och "tuggade vägg".

Mizushi, minstingen, är inte så liten längre och tar för sig mer och mer ju större hon blir.
 Efter frukost blir det bebisarnas tur att få mat. Igen. Har redan hunnit två gånger idag. :) De äter som flodhästar. Hoppas Stefan orkar mäta dem när han kommer hem. Jag kan inte röra inne i karantänen mer än dra i spakarna och hälla i mat och vrida på kranen eftersom jag har vatten kontakt med stora dammen. (Sieven och skimmern måste rengöras manuellt.) Vi håller nitiskt på karantänförfarandet och spritar oss alltid imellan fastän kontakt undviks med det ena eller det andra. Även om det förmodligen inte finns någon smittorisk är det en bra vana så att man håller resp. kar/damm separat när man köper ny koi.

Glömde förresten....
Det finns ett alternativ nr.4 också. Fast det är en hemlig dröm än sålänge. Har börjat bearbeta Stiff lite. Kan jag inte få en gård med växthus kanske man kan få ett "litet" växthus där poligeysern är under tak utan nedfall... ;-)

Ha en bra regning dag!

/MM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar