torsdag 6 januari 2011

Vinter och koi= ingen bra kombination.

Snön trillar vackert ner från himlen. Allt är vitt, ljust och vackert men det räcker nu.

Är man koiägare är vintern ingen favoritårstid, om man inte tar in sina fiskar i någon vinterförvaring dvs.
Vi har inte ytan för det. Vi äger just nu 19 fiskar fast har bara 14 hemma.
Men 14 stycken från minstingen på 42 cm upp mot 80 cm behöver ganska mycket plats. De flesta ligger runt 50+ - 60+ så ni förstår säkert problematiken, då vi (vi på ben) också är ganska trångbodda.
Så våra hemma-firrar får tillbringa vintern ute i dammen med en polytunnel över sig. Alltså dammen. :)


Hur mår de då där under?
Jo, det är kallt och nitrifikationsbakterierna går på sparlåga i filterna (de som omvandlar giftig ammoniak och nitrit, bl.a. piss och skit, till mindre farligt nitrat, väldigt förenklat förklarat) så man kan inte mata på som vanligt. Både mindre mat + att fisken inte är en kallvattensfisk, innebär mindre aktivitet på fiskarna för att spara energi och försöka överleva.
Det låter hemskt och vi försöker inte ta kål på dem utan vi försöker hålla minimum 8 grader i vattnet, men många dagar och nätter med -10 har gjort så vi gick tom. under 8 grader!
Vi trodde att fjolårets vinter var den värsta i mannaminne, men man har fått börjat tänka om. Ska det vara såhär nu några år framöver? Suck! Då räcker det inte att värma filterhuset med ett element.
Vi har nu lånat mamma och pappas gamla husvagns värmefläkt och filterhuset har go värme, elmätaren snurrar och vattnet har nu ökat till 9,5!
Och vilken skillnad på fiskarna!
Från att ha legat på botten likgiltliga, några slött simmat nere vid botten, så möter alla upp när man öppnar luckan och tigger mat. Vilken förvandling på knappt 2 grader. Härligt! Vi har fått våra firrar tillbaka och har dragit slutsatsen att 8 grader är inte heller något vi vill hålla. Jag känner mig mycket mer avslappnad med 10 grader som minimum. I vår damm i alla fall. För det är nog som med mycket annat. Saker och ting fungerar olika på olika ställen. Så såhär ser det ut idag när man öppnar luckan:

Lyckades filma med mobilen på fel håll och vi har försökt vända filmen. (Vi= Stefan) Lite sämre kvalite men man kan nog se gullungarna ändå. Nästa gång ska jag hålla mobilen rätt. :D

Många undrar om man inte ska stänga av dammen under vintern?
Vi har inte stängt av filter. Varför stänga av? De producerar fortfarande ammoniak, var ska det ta vägen?
Skimmerslingan är dock strypt så det bara rinner sakta så det inte står orört vatten som surnar eller fryser till is. (Inget nedfall tack vare polytunnel) Spindrifterna är på eftersom syre är alltid viktigt, så vi har det som på sommaren. Ingen nedstängning alls.
Nu har vi iofs polytunnel på, värmer filterhuset och har dammen konsturerad så vi har lugna ställen där fisken kan vila fastän flödet är på. Rätt eller fel? Ingen aning.
Så länge vi försöker mota bort kylan och vattnet rör på sig måste det blandas i något skede ändå?
Visst, stänger man av allt så borde vattnet vara varmare längre ner än på toppen, då kylan kommer ovanifrån, men vill man det?
Spara värme ja, men vattenbyten behövs ju ändå? Jag fattar inte riktigt där.
Att man matar mindre eller kanske inte alls innebär mindre nedsmutsning av vattnet, men en hel vinter utan vattenbyten?
Shit, det vattnet skulle inte jag vilja bada i tidigt på vårkanten.
Man slutar ju inte gå på toa bara för man inte käkar? (Kanke mindre dock, det är ju lite skillnad vid juletid.  :grinfish: )
Nu är jag då där igen på det som jag tror på....
Eftersom filterbakterierna arbetar långsammare på vintern måste man vara försiktig med matning. De finns där, men till färre antal och långsammare än vanligt.
Därför har vi pratat om att strypa flödet lite, så vattnet har längre tid i filterna och då också en längre värmetid, men vår pump klabbar just nu så meka med den, nej, vi väntar tills den nya har anlänt.
Oron räcker redan att den stänger av och på sig själv i intervaller. Obalans i filterna är inget att leka med men vad gör man? Bara att hålla tummarna att den inte lägger av helt innan ersättningspump är på plats.
Därför ännu mindre mat.... Snyft.
Vi har också fått in en groda i sieven, förmodligen via bottenavloppen och i vanliga fall plockar vi (=Stefan, jag har grodskräck, konsistensen påminner lite om köttfärs (Snart dags för tvångsinläggning?)) men man kan inte slänga ut en groda i snön! Risken är kanske att han svälter men vi kan inte slänga ut den, så han får vara i filterhuset så länge. Skön style?

På tal om style, jag pysslar vidare och har börjat med en season-kollektion. :D Tänkte att jag skulle få gjort några stycken olika saker innan de läggs upp, men kan tjuvstarta med en del av en bild som jag tycker om.
Kirstens fina Kaneko Shiro pryder nu mitt långfinger tillsammans med ett vinter-tecken i kanjii.


Ikväll blir det bio med kidsen, Narnia. Ska bli trevligt. Fram med popcornen så kommer jag!

//MM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar